Opis
Drożdże Szlacheckie Typu Turbo 48 to:
najwyższej jakości drożdże gorzelnicze stworzone do nastawów cukrowych lub glukozowych. Charakteryzuje je wysoka kultura pracy ze zmniejszoną ilością wydzielanych ubocznych produktów fermentacji (tzw.fuzli).
Fermentacja przebiega burzliwie, nie należy stosować szczelnie zamkniętych pokryw w pojemnikach fermentacyjnych. Czas fermentacji w zależności od temperatury otoczenia od 3 do 5 dni.
Jedna paczka drożdży zawiera drożdże, pożywkę i mikroelementy pozwalające przefermentować 6 kg cukru lub 7 kg glukozy w ciągu 3 dni.
Zwiększona ilość cukru lub glukozy spowoduje wydłużenie czasu fermentacji. Należy wówczas porporcjonalnie zwiększyć ilość wody.
Tolerancja alkoholu do 20%. Masa netto 135 g. Wyprodukowane w UE.
TEST DROŻDŻY SZLACHECKICH TYPU TURBO 48
Drożdże Szlacheckie Jan Okowita poleca
Drożdże są jednokomórkowymi grzybami, które w stosownej temperaturze oraz przy zastosowaniu pożywki składającej się z cukrów prostych, prowadzą fermentację alkoholową, która najczęściej odbywa się w warunkach beztlenowych. Proces ten polega na przetwarzaniu cukrów prostych przy udziale enzymów produkowanych przez drożdże w etanol oraz dwutlenek węgla. W czasie fermentacji powstają również inne substancje chemiczne, jak estry czy wyższe alkohole, które nadają trunkom określonego aromatu.
Za sprawą powszechnej dostępności różnego rodzaju odmian drożdży szlachetnych, każdy z nas może pokusić się w łatwy sposób o samodzielne wykonanie zacieru, z którego następnie wytworzymy domowej roboty alkohol. Może być to zarówno bimber, jak i whisky, koniak czy wódka.
Etapy przygotowania
Pierwszy krok do wykonania zacieru to nastaw. W zależności od preferencji i możliwości, przygotować możemy nastaw cukrowy, zbożowy lub owocowy. Będzie on posiadał wpływ na smak, a po części również na moc przygotowywanego przez nas trunku (drugi z parametrów zależy głównie od ilości zastosowanego cukru i odporności drożdży na moc alkoholu – niektóre z nich są mniej odporne, co sprawia, że proces fermentacji ustaje już po osiągnięciu niewielkiego stężenia alkoholu w zacierze).
Zastosowanie drożdży gorzelniczych jest w praktyce bardzo proste – po uprzednim przygotowaniu nastawu dodajemy odpowiednią ilość cukru, a następnie dodajemy drożdże, które niemalże natychmiast rozpoczną swój właściwy proces fermentacji. W naszym sklepie możecie się zaopatrzyć między innymi w wysokiej jakości drożdże Szlacheckie z linii Jan Okowita poleca.
Słowa kluczowe: drozdze, drozdze t48, drożdże turbo, drożdże gorzelniane, gorzelnicze alcotec, do cukru alcotec, drożdże jan okowita, drożdze szlacheckie do bimbru, drożdże szlacheckie producent, producent jan okowita, polskie drożdże, polski producent drożdży