0

Ostatni dzień wysyłki paczek przed Świętami Bożego Narodzenia to środa 19 grudnia 2018.

Cukromierz precyzyjny szwedzki 25 cm

Cukromierz precyzyjny szwedzki 25 cm

ocena ocena ocena ocena ocena
Cena: 14,99 PLN 12,19 PLN netto
Status: dostępny od zaraz
Wysyłka: 14,00 PLN (przedpłata) 17,00 PLN (pobranie)
Punkty: Za zakup: 14, zakup za punkty: 0
Opis produktu

Precyzyjny cukromierz w skali Oeschle (Oe). Długość 25 cm, wyprodukowany w Szwecji. W komplecie plastikowe etui zabezpieczające przed stłuczeniem.

Cukromierz jest niezbędnym miernikiem w domowej produkcji wszelkich alkoholi. Nazywany też areometrem, cukromierzem i oeschlemetrem, to niezwykle przydatne szklane urządzenie do pomiaru zawartości cukru w roztworach wodnych.

Cukromierz ma skalę Oeschle w zakresie od-12 do +120 – skala gęstości roztworu podana w jednostkach Oeschle (Oe). Dla wody w temp. 200C jest ona 0,00 Oe a gęstość  w g/ml wg wzoru Oe/1000 + 1 = 1,000 g/ml. Cukier zwiększa gęstość  roztworu wody a alkohol zmniejsza. Woda ma jak wspomniano wcześniej gęstość  1,00 g/ml a alkohol ma 0,79 g/ml. Kiedy nastaw fermentuje zmniejsza się ilość cukru, który jest  przetwarzany na alkohol (cukier jest cięższy od wody a alkohol lżejszy), wiec obniża się gęstość roztworu i wartość Oeschle zmniejsza się, a cukromierz (areometr) zagłębia się mocniej w nastawie.

W jaki sposób wykonywać pomiary cukromierzem ?

Pomiar wykonuje się najłatwiej bezpośrednio w pojemniku fermentacyjnym albo w odpowiednio szerokiej menzurce - na tyle szerokiej aby cukromierz nie przylegał do jej ścianek, co zakłamałoby wynik. Przyrząd został wyskalowany w temperaturze 20 st.C i aby sprawdzić dokładność należy zmierzyć gęstość w czystej wodzie - wskazanie powinno wynosić 0.
 

Jak określić cukromierzem czy fermentacja została w pełni zakończona ?

 
Jeśli wskazanie cukromierza wyniesie minus 5 lub więcej (czarne pole na górze ) oznacza to, że fermentacja się zakończyła.

Uwaga! Przy nastawach cukrowych pozostające w nastawie bąbelki CO2 mogą przyklejać się do cukromierza i "wynosić" go w górę - tak więc nastaw należy odgazować poprzez kilukrotne intensywne wymieszanie, tak aby usunąć z niego dwutlenek węgla.

Skale pomiaru cukru

Skale pomiaru cukru

Wybierz akcesoria, które pomogą Ci w produkcji domowego alkoholu

Proces produkcji domowego alkoholu wymaga wielu precyzyjnych i odpowiednio przemyślanych czynności, dzięki którym w pełni zachowujemy recepturę otrzymaną od dziada, a nawet pradziada. Jednym z elementów, który jest niezbędny, by zająć się wytwarzaniem domowego wina jest cukromierz do alkoholu. W naszej ofercie znajdziesz połączenie wysokiej jakości produktu wykonanego z najlepszych materiałów oraz wyjątkowo atrakcyjnych cen, które zachęcają do zakupu wszystkich niezbędnych akcesoriów. Jako specjaliści oraz pasjonaci domowego wina możemy polecić nasze produkty zarówno profesjonalistom, jak i początkującym, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z własnoręcznym przyrządzeniem różnych trunków.

Cukromierz do wina. Dlaczego powinieneś go mieć?

Cukromierz do wina jest niezbędnym miernikiem w domowej produkcji alkoholu. Nazywany też areometrem, cukromierzem i oeschlemetrem, to niezwykle przydatne szklane urządzenie do pomiaru zawartości cukru w roztworach wodnych. Kiedy nastaw fermentuje zmniejsza się ilość cukru, który jest  przetwarzany na alkohol (pamiętajmy, że cukier jest cięższy od wody a alkohol lżejszy). Tym samy, obniża się gęstość roztworu i wartość Oeschle zmniejsza się, a cukromierz (areometr) zagłębia się mocniej w nastawie. Gwarantujemy zadowolenie i satysfakcję z wykorzystania naszych urządzeń w procesie domowej produkcji wina.

Wybierz cukromierz do wina z naszej oferty

Cukromierz posiada skalę Oe w zakresie od-12 do +120 – skala gęstości roztworu podana jest w jednostkach Oeschle (Oe). Cukier zwiększa gęstość roztworu wody, a alkohol zmniejsza, dlatego konieczne jest zastosowanie urządzenia z naszej oferty. Korzystają z niej zarówno pasjonaci, jak i początkujący sympatycy produkcji domowego wina. Nasze produkty wyróżniają się najlepszą jakością, dlatego nasza oferta jest skierowana do wszystkich, którzy oczekują zaawansowanych parametrów naszych akcesoriów oraz ich najlepszych możliwości. Cenimy sobie precyzję i dbałość o szczegóły, dlatego oferujemy wyłącznie sprawdzone, wysokiej jakości akcesoria. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Jesteśmy przekonani, że sprostamy oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów.

Cukromierz do alkoholi. Precyzja, która Cię nie zawiedzie

Pomiar cukromierza do alkoholi pozwala na wykonanie czynności bezpośrednio w pojemniku fermentacyjnym albo w odpowiednio szerokiej menzurce - na tyle szerokiej aby cukromierz nie przylegał do jej ścianek, co zakłamałoby wynik. Przyrząd został wyskalowany w temperaturze 20 st.C i aby sprawdzić dokładność należy zmierzyć gęstość w czystej wodzie - wskazanie powinno wynosić 0. Obsługa wszystkich naszych produktów jest dodatkowo wyjaśniona w instrukcji, dzięki której krok po kroku możesz zapoznać się ze wszystkimi czynnościami, które należy wykonać podczas produkcji najlepszych domowych win, cechujących się wyjątkowym smakiem i aromatem.

Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy
Pliki
Pliki do pobrania:

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem