0

Alembik Miedziany - 15 litrów (1019)

Alembik Miedziany - 15 litrów (1019)

ocenaocenaocenaocenaocena
Cena: 948,99 PLN 771,54 PLN netto
Status: dostępny od zaraz
Wysyłka: darmowa (przedpłata) darmowa (pobranie)
Punkty: Za zakup: 948, zakup za punkty: 0
Opis produktu

Ręcznie wykonany alembik miedziany inspirowany starą mauretańską tradycją, powszechnie używany na Półwyspie Iberyjskim i w Europie.

rabat 5%

Wszystkie elementy alembika są lutowane miedzią lub mosiądzem, bez użycia nitów. W ten sposób konstrukcja uzyskuje pożądaną szczelność. Chłodnica skraplająca zwana "wężownicą" połączona jest z kociołkiem przy pomocy mosiężnego szybkozłącza, co ułatwia szybkie rozłączenie poszczególnych elementów.  Zastosowanie w chłodnicy zarówno wlotu (na dole chłodnicy) jak i wylotu (na górze) zapewnia wydają kondensację zstępujących par, gdyż woda krąży w przeciwnym kierunku.

Połączenie pomiędzy kociołkiem a kopułą należy uszczelnić taśmą teflonową lub tradycyjną metodą stosowaną od wieków - mąką żytnią wymieszaną z niewielką ilością wody. Po każdorazowym użyciu alembik należy rozebrać i dokładnie umyć.  Przed pierwszym użyciem oraz w przypadku dłuższego nieużywania alembika należy przeprowadzić destylację wstępną (na czystej wodzie), która pozwoli na usunięcie zanieczyszczeń powstałym w procesie lutowania oraz tlenków miedzi powstałych przy długim przechowywaniu.

Kupując alembik w naszym sklepie uzyskujesz dożywotni rabat w wysokości 5 % na zakupy pozostałych produktów z naszej oferty. Zapraszamy !

Rozmiary:

wysokość - 50 cm

szerokość - 55 cm

głębokość - 29 cm (średnica kociołka w najszerszym miejscu)

waga - 4 kg

Przeczytaj o tajemniczych właściwościach miedzi

Jak wygląda produkcja Miedzianego Alembika?

Produkcja domowego alembika miedzianego


Grubości blach w destylatorach miedzianych typu Alembik

Grubość miedzi
Rozmiar Alembika
Część 1 L 1.5 L 2 L 3 L 5.5 L 10 L 20 L 30 L
A - Dno 0.9 mm 0.9 mm 0.9 mm 0.7 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.9 mm 1 mm
B - Bok 0.9 mm 0.9 mm 0.9 mm 0.6 mm 0.6 mm 0.6 mm 0.6 mm 0,6 mm
C - Wylot 0.7 mm 0.7 mm 0.7 mm 0.8mm 0.8mm 0.9 mm 1 mm 1 mm
D - Deflegmator 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm
E - Rura 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm
F - Spirala 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm
G - Bok chłodnicy 0.5 mm 0.5 mm 0.5 mm 0.5 mm 0.5 mm 0.5 mm 0.5 mm 0.5 mm
Grubość miedzi
Rozmiar Alembika
Część 35 L 40 L 50 L 60 L 80 L 100 L
A - Dno 1 mm 1 mm 1.2 mm 1.2 mm 1.2 mm 1.4 mm
B - Bok 0,6 mm 0,7 mm 0,7 mm 0,7 mm 0.8 mm 0.8 mm
C - Wylot 1 mm 1 mm 1 mm 1 mm 1 mm 1 mm
D - Deflegmator 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm 0.8 mm
E - Rura 0.9 mm 0.9 mm 1 mm 1 mm 1 mm 1 mm
F - Spirala 0.8 mm 0.8 mm 1 mm 1 mm 1 mm 1 mm
G - Bok chłodnicy 0.5 mm 0.5 mm 0.6 mm 0.6 mm 0.6 mm 0.6 mm
   

Rozmiar Alembika 1 L 1.5 L 2 L 3 L 5.5 L 10 L 20 L 30 L
Masa netto kg 0,8 1,3 1,5 1,7 2,3 3,2 5,1 6,3
   
Rozmiar Alembika 35 L 40 L 50L 60L 80L 100L 120L 150L
Masa netto kg 8,5 10 14

Alembik miedziany - 15 litrów

Alembik jest urządzeniem przeznaczonym do destylacji. Modele przeznaczone do produkcji whisky cechują się niezwykle oryginalnym kształtem składającym się z kulistej komory, z której wychodzi tak zwana łabędzia szyja. W zależności od jej kształtu i wysokości, uzyskany destylat będzie miał różne walory smakowe. Alembik jest produkowany z miedzi, która to jest reaktywnym metalem katalizującym szereg różnego rodzaju reakcji chemicznych. Sprawia to, że alkohol wchodzący w kontakt z nią w czasie destylacji nabiera odmiennych właściwości smakowych od tego, który był destylowany kolumnowo.

Alembiki są urządzeniami, których precyzyjność oraz wydajność nie mogą być porównywalne z wspomnianymi powyżej, stosowanymi powszechnie do masowej produkcji alkoholu, kolumnami destylacyjnymi. Destylacja alembikowa nie odbiera alkoholowi całości charakteru surowca, z którego powstał sprawiając, że pozostaje on wyjątkowy. Podczas tego procesu, smak destylatu opuszczającego alembik po drugiej albo trzeciej destylacji i udającego się do beczek, przez cały czas niesie ze sobą wyraźny aromat źródła cukru, z którego powstał.

Sposób działania

Alembik wykorzystuje różną temperaturę wrzenia wody i alkoholu (drugi z nich potrzebuje do tego celu zaledwie 78,4 stopnia Celsjusza, w związku z czym jego wrzenie jest bardziej intensywne). Skraplanie odbywa się w drugim zbiorniku, dzięki czemu otrzymujemy destylat o podwyższonej ilości alkoholu. Im więcej procesów destylacji uda nam się przeprowadzić, tym więcej alkoholu zostanie w danym destylacie.

Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem
[%contact_box%]