Opis
Dokładny cukromierz do nastawów cukrowych i win, dokładna podziałka skali w zakresie od -5 do +35 Blg, podziałka co 1 Blg.
Wskazanie na minus 4 lub 5 daje nam pewność, ża fermentacja została w pełni zakończona.
Niezbędne wyposażenie miłośnika alkoholi domowych.
W komplecie praktyczne plastikowe etui.
Wyprodukowany w Polsce przez producenta sprzętu laboratoryjnego dla polskiego przemysłu spirytusowego.
Proszę przeczytać wskazówki producenta:
Zdarza się, że na "czystej" wodzie wskazania wskaźnika do cukru mogą wynieść nawet +2Blg.
Punkt zero skalowany jest dla gęstości 0,99820 g/cm3.
Przy punkcie 2 Blg gęstość wynosi 1,00595 g/cm3.
Woda kranowa/butelkowana nie posiada gęstości w 20 st.C idelnia 0,99820 g/cm2.
Ponadto żeby wykonać sprawdzenie cukromierza w 20 st.C musimy ustabilizować temperaturę wody do 0,01 st.C i musi być to woda przynajmniej 2/3 krotnie demineralizowana.
Dodatkowo przy jakimkolwiek pomiarze cukromierzem w cylindrze trzeba zwrócić uwagę czy nie pojawiły się pęcherzyki powietrza na cukromierzu, które skutkują jego poniesieniem a za razem zwiększeniem wskazania cukromierza.
Skalujemy nasze cukromierze w punkcie 0 dla gęstości 0,99820 g/cm3 i błąd pomiarowy nie jest większy niż 0,5 Blg.
Maile o błędnych wskazaniach cukromierzy są bardzo często powtarzanie powtarzane ponieważ przyjęło się żeby sprawdzać cukromierze na "czystej" wodzie a są to urządzenia bardzo czułe i niestety w domowych warunkach ciężko jest uzyskać wskazanie 0 Blg.
Proszę żeby klient ponownie sprawdził cukromierz na przynajmniej wodzie przegotowanej i odstawionej na 24 h w temperaturze 20st.C (przy różnicy 1 stopnia może być wskazać nawet 1 Blg więcej/mniej) i żeby w momencie pomiaru na cukromierzu nie występowały pęcherzyki powietrza.
Słowa kluczowe: cukromierz do wina, balingometr do glukozy, cukromierz do cukrówki, cukromierz w etui, cukromierz dostawa online, cukromierz sklep warszawa, cukromierz sklep kraków, cukromierz do blg