Opis
Płatki średnio opiekane (chipsy dębowe, wiórki dębowe) podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor, podkreślają owocowość win, dodają aromaty drzewne i ziemiste. W mniejszym stopniu dodają tanin do wina niż płatki lekko opiekane czy naturalne. Poprawiają bukiet, dodając smaku nut smakowych i aromatów toffe i karmelowego.
Doskonale nadają się do uzyskania efektu „starego”, dojrzałego wina. Przydają się do tworzenia własnych koniaków, whisky, borbonu i wódek gatunkowych.
Jeśli chodzi o destylaty doskonale nadają się do wyrobu alkoholi z wyrazistym smakiem: koniaków, whisky, starek czy bourbonów. Ze względu na ich moc, na tych płatkach dębowych pożądany efekt uzyskiwany jest dość szybko.
Wykres smaku płatków dębowych średnio opiekanych:
![](http://alkohole-domowe.pl/wm.php?img=1c3a947ee472d69d53b5a5175a730130143a)
Ogólne informacje o płatkach:
Chipsy dębowe, oferowane w naszym sklepie są importowane od największego w Europie francuskiego producenta płatków dębowych. Wytwarzane są z najlepszych gatunków francuskich dębów wykorzystywanych w bednarstwie - Quercus sessiflora oraz Quercus robur - bezpośrednio z francuskich lasów. Przed procesem produkcji drewno jest naturalnie sezonowane na otwartej przestrzeni przez minimum 18 miesięcy. Płatki posiadają wszelkie unijne certyfikaty do stosowania ich w przemyśle alkoholowym.
Sposób użycia płatków:
20g na 5 do 10l alkoholu.
Płatki dębowe dodajemy w ilości 2 - 4g na 1 litr alkoholu w celu jego „postarzenia” (polepszenia, nadania charakteru) na czas 3 - 6 tygodni. Destylaty należy rozcieńczać do mocy spożywczej przed dodaniem płatków.
Płatki dębowe można wykorzystać do alkoholi domowych takich jak destylaty, wina, miody oraz nalewki. Nadają lekko złoty kolor i zmniejszają niechciane zapachy w mocniejszych alkoholach.
UWAGA! Płatki należy przepłukać czystą wodą przed użyciem, aby pozbyć się pyłu i drobinek powstałych w naturalny sposób gdyż mogą one spowodować zmętnienie trunku.
Słowa kluczowe: płatki dębowe, platki debowe, platki francuskie, platki amerykanskie, uszlachetnianie destylatu, wódka dębowa, beczki do whisky, karmel do bimbru, maturacja wina, dojrzewane wina, aromat do wina, aromat do whisky, leżakowanie