Wskaźnik uniwersalny wielofunkcyjny Gomar

Wskaźnik uniwersalny wielofunkcyjny Gomar
ocena ocena ocena ocena ocena
Cena: 39,00 PLN 31,71 PLN netto
Status: dostępny od zaraz
Wysyłka: 9,99 PLN (przedpłata) 12,99 PLN (pobranie)
Punkty: Za zakup: 39, zakup za punkty: 0
Ilość:
Opis

Wskaźnik Gomar o potrójnym zastosowaniu

Wyprodukowany w Polsce przez firmę z długoletnią tradycją dokładny profesjonalny wskaźnik niezbędny dla każdego amatora domowych alkoholi.

Jak używać wkaźnika Gomar?

wskaźnik Gomar

Instrukcja przeprowadzenia badania za pomocą wskaźnika uniwersalnego

Opis urządzenia:
Wskaźnik uniwersalny przeznaczony jest do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w °Blg, gęstości względnej wyrażonej w (kg/m3) oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie i piwie wyrażonej w (%vol), w zakresie podziałki areometrycznej. Pomiary odczytujemy przy odczycie górnym, przy którym głębokość zanurzenia wyznacza górna krawędź menisku cieczy utworzonego przy trzpieniu areometru.


Jednostka miary wskaźnika uniwersalnego: kg/m3; °Blg; %vol
Działka elementarna areometru: 2 kg/m3; 0,5°Blg; 0,5 %vol
Zakres podziałki: 986 kg/m3- 1140 g/ cm3; *4°Big - 32°Big; -2%vol -19 %vol
Badanie polega na swobodnym zanurzeniu areometru w badanej cieczy w temperaturze 20°C i odczytaniu wyniku na skali areometru.

Przyrządy niezbędne do wykonania badania:

  1. Wskaźnik uniwersalny
  2. Cylinder bezbarwny; szklany opakowanie umożliwiające pomiary.
  3. Termometr szklany o zakresie pomiarowym obejmującym 20°C i działce elementarnej 1°C (nie dołączony do zestawu)


Wykonanie pomiary:

  1. Próbkę badanego produktu należy doprowadzić do temperatury 20 ± 1 °C.
  2. Do czystego, suchego cylindra lub opłukanego badaną cieczą wlać badany produkt po ściance cylindra tak, aby nie utworzyły się pęcherzyki powietrza.
  3. Do cylindra/szklanego opakowania wprowadzić ostrożnie czysty i suchy wskaźnik uniwersalny.
  4. Wskaźnik uniwersalny nie powinien dotykać ścianek i dna cylindra/szklanego opakowania.
  5. Po ustaniu wahań wskaźnika uniwersalnego należy odczytać wynik z dokładnością do najbliższej działki elementarnej. Oczy obserwatora podczas odczytu powinny być na poziomie górnego menisku cieczy.
  6. Areometr wyjąć i zmierzyć temperaturę cieczy.
  7. Jeżeli temperatura końcowa pomiaru różni się więcej niż o 1 °C od temperatury początkowej, pomiar należy powtórzyć.

Informacje dodatkowe o wskaźniku Gomar:

Kolor żółty przechodzący w pomarańczowy określa zakres początkowy stężenia cukru w moszczu , dla win od słodkich, przez półsłodkie i półwytrawne do wytrawnych.
Kolor różowy określa zalecany zakres początkowego stężenia cukru w brzeczce piwnej.
Kolor błękitny określa koniec fermentacji.

Komentarze
Adam napisał:
Ocena: 10/10 ocena ocena ocena ocena ocena
I to jest dobry sprzęt, nie chińszczyzna z marketu. Warto zapłacić.

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również

Szybki podgląd
Cena: 29,99 PLN 24,38 PLN netto
Darmowa wysyłka
Szybki podgląd
Cena: 4 570,00 PLN 3 715,45 PLN netto
Szybki podgląd
Cena: 34,00 PLN 27,64 PLN netto
Promocja
Nowość
Bestseller
Szybki podgląd
Stara cena 160,00 PLN 130,08 PLN netto
Cena: 130,00 PLN 105,69 PLN netto
Szybki podgląd
Cena: 29,99 PLN 24,38 PLN netto
Darmowa wysyłka
Szybki podgląd
Cena: 1 499,00 PLN 1 218,70 PLN netto
Darmowa wysyłka
Nowość
Szybki podgląd
Cena: 470,00 PLN 382,11 PLN netto
Szybki podgląd
Cena: 21,76 PLN 17,69 PLN netto
Szybki podgląd
Cena: 149,00 PLN 121,14 PLN netto

Dlaczego warto nam zaufać?

10 lat doświadczenia
Ponad 10 lat
doświadczenia
100% polska firma
Towar widoczny
w sklepie jest
dostępny od ręki
Szybka i tania dostawa
Tania dostawa
Szybka realizacja
100% polska firma
Certyfikat dbałości
o prawa konsumenta
Bezpieczne zakupy
Bezpieczne
zakupy
Rabaty i punkty
Atrakcyjne rabaty
Punkty lojalnościowe
Fachowe doradztwo
Fachowe doradztwo
i pomoc
100% polska firma
100%
polska firma
Zamknij
Potrzebna pomoc?Oddzwonimy!