Opis
Francuskie płatki naturalne nieopiekane (chipsy dębowe, wiórki dębowe) w największym stopniu dodają tanin do wina w porównaniu do płatków opiekanych i delikatnie podkreślają moc wina, świeżość i owocowość. Stabilizują kolor win czerwonych i podkreślają aromaty owoców użytych do produkcji wina.
Doskonale nadają się do uzyskania efektu „starego”, dojrzałego wina.
Przydają się także do tworzenia własnych koniaków, whisky, whiskey i wódek gatunkowych.
Wykres smaku płatków dębowych naturalnch:

Ogólne informacje o płatkach:
Chipsy dębowe, oferowane w naszym sklepie są importowane od największego w Europie francuskiego producenta płatków dębowych. Wytwarzane są z najlepszych gatunków francuskich dębów wykorzystywanych w bednarstwie - Quercus sessiflora oraz Quercus robur - bezpośrednio z francuskich lasów. Przed procesem produkcji drewno jest naturalnie sezonowane na otwartej przestrzeni przez minimum 18 miesięcy. Płatki posiadają wszelkie unijne certyfikaty do stosowania ich w przemyśle alkoholowym.
Sposób użycia płatków:
20g na 5 do 10l alkoholu.
Płatki dębowe dodajemy w ilości 2 - 4g na 1 litr alkoholu w celu jego „postarzenia” (polepszenia, nadania charakteru) na czas 3 - 6 tygodni. Destylaty należy rozcieńczać do mocy spożywczej przed dodaniem płatków.
Płatki dębowe można wykorzystać do alkoholi domowych takich jak destylaty, wina, miody oraz nalewki. Nadają lekko złoty kolor i zmniejszają niechciane zapachy w mocniejszych alkoholach.
UWAGA! Płatki należy przepłukać czystą wodą przed użyciem, aby pozbyć się pyłu i drobinek powstałych w naturalny sposób gdyż mogą one spowodować zmętnienie trunku.
Potrzebujesz pomocy w kwesti używania płatków? Nie ma problemu, śpieszymy z pomocą - sprawdź TUTAJ jak używać płatków dębowych zarówno do trunków mocnych jak i win
Poszukujesz płatków o innym stopniu opieczenia? W naszym sklepie znajdziesz także płatki francuskie dębowe:
Słowa kluczowe: platki, dąb, platki debowe, nieopiekane, natural, dębowe, uszlachetnianie, destylat, wódka dębowa, beczki do whisky, karmel do bimbru, posmak beczki dębowej, maturacja wina, dodatki do wina, aromat wina