Opis
BAYANUS G995 Aktywne drożdże winiarskie i szampańskie 100g
Cerevisiae Saccharomyces Bayanus, to drożdze wywodzące się z rejonu Szampanii. Dedykowane są do fermentacji wszystkich typów wina - zarówno świeżych, owocowych win białych, różowych / rose, czerwonych, jak i win musujących i typu szampan / champagne.
Te drożdże są wyjątkowo odporne na niskie temperatury - potrafią pracować nawet w 14-15°C , co jak na fermentację wina jest ekstremalnie niską temperaturą. Ich podwyższona względem innych drożdży winnych tolerancja na zawartość alkoholu i cukru w nastawie sprawia, że można ich używac także do produkcji miodów pitnych.
Polecane są także do restartu, wznowienia zatrzymanej fermentacji.
Sposób użycia:
Przed dodaniem do nastawu rozpuścić drożdże w ciepłej ok. 30°C wodzie, w stosunku 1:10, dodać szczyptę cukru, dokładnie wymieszać i pozostawić na około 20 minut. Następnie dodać przygotowaną mieszankę do wina pamiętając, by różnica temperatur pomiędzy zaczynem a nastawem nie była większa niż 10°C.
Dawkowanie uzależnione jest od rodzaju nastawu:
- najmniejsze dawki w ilości 10-20g/ 100l polecamy stosować do delikatnych win białych i rose
- do produkcji win czerwonych, win musujących oraz win typu champagne odpowiednia dawka to około 30-40g/ 100l
- do restartu zatrzymanej fermentacji oraz produkcji miodów pitnych zalecamy 50g/ 100l
Drożdże Bayanus G995 pracują w temperaturze od 14 do 33°C.
Najlepsza temperatura do pracy drożdży winiarsko szampańskich Bayanus wynosi od 21 do 27°C
Tutaj możesz sprawdzić jak użyliśmy tych drożdży do produkcji wina domowego KLIK

Image by Dariusz Sankowski from Pixabay
Słowa kluczowe: g995, bayanus, spiritferm, 100g, winiarskie, wino drozdze, drozdze do restartu, drożdże winne, drozdze winiarskie, drożdże szampańskie, produkcja wina, wino domowe, wino w domu, drożdże do szampana, drożdże do wina musującego, drożdże do wina różowego